Kérdése van gyermekével kapcsolatban? Segítünk!

FOLYAMATBAN LÉVŐ PÁLYÁZATOK

 

1.      

Biobehavioral inflexibility and risk for juvenile-onset depression  2009 – 2015

Összköltség : 1 127 000 USD

A kutatási együttműködés az NIH (Washington DC támogatásával) folytatódott a Pittsburgh Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem között.

Pályázatunkban tanulmányozzuk a fennálló és jövőben várható Fiatalkori Kezdetű Depresszió (FKD) rizikója - és két viselkedésbiológiai rendszer: a kardiális vagus kontroll (CVC) és a hangulat-stabilizálás (HS) közötti kapcsolatot. A CVC rugalmatlanságának jellemzéséhez a CVC kísérleti stressz helyzetekben (szomatikus ill. pszichológiai) való működését, különböző paramétereit (nyugalmi, CVC reaktivitás, visszaállítódás) vizsgáljuk. A rugalmatlan HS jellemzéséhez a negatív hangulatot indukáló stressz átélését követő diszfória csökkentésére való képességet vizsgáljuk, két különböző HS stratégia (pozitív élmény felidézés ill. figyelem elterelés) alkalmazása és különböző típusú HS-i lehetőségek során. Mintánkat 200 fő FKD-ban szenvedő proband (a kiválasztás egy korábban általunk körültekintően diagnosztizált 756 fős depressziós mintából történik), 200 fő veszélyeztetett, eddigiekben nem depressziós testvérük és 100 fő egészséges kontroll alkotja. Tanulmányunkban a CVC, a HS, a pszichés státusz és a pszichoszociális funkciók keresztmetszeti vizsgálatát, továbbá a klinikai státusz hosszú távú után-követését tervezzük. Feltételezzük, hogy (1) a fiziológiai és a viselkedési rugalmatlanság, ill. ezek kombinációja keresztmetszeti vizsgálatban elkülönítik a probandokat, a testvéreket és a kontroll csoportot, továbbá (2) a globális viselkedésbiológiai rugalmatlansági mutatók kórjelzőek a depresszió kimenetele (tünetszám, visszatérés) szempontjából.

 

2.      

OTKA NN (2012 jan.1.-2015. dec. 31.): Viselkedésbiológiai inflexibilitás mint a fiatalkori kezdetű depresszió rizikó tényezője. A korábbiakban megnyert NIH pályázathoz kapcsolódó kiegészítő kutatás

Összköltség 16.2 M Ft

 

3.     

Európai Uniós pályázat pályázat külföldi vezetésű kollaborációban Goethe University Frankfurt/Main

Neurobiology and Treatment of Adolescent Female Conduct Disorder:The Central Role of Emotion Processing  Collaborative Project (small-or medium-scale focused research project) FP7 – HEALTH-2013-INNOVATION-1

A kutatás célja: A társadalomban egyre jelentősebb mértékben szaporodik a lányok viselkedészavara. Emiatt sürgetően szükséges, hogy lányok viselkedészavarának neurobiológiai alapjait kutassák, hogy olyan adatokat nyerhessünk, mellyel a betegség perzisztálása, remissziója előre jelezhető, valamint olyan gyógyszeres és pszichoterápiás eszközök vizsgálata, mellyel a betegség kimenetele pozitív irányba befolyásolható.

Összköltség:84 M Ft