Kérdése van gyermekével kapcsolatban? Segítünk!

ADHD (túlmozgékonyság, figyelemzavar) szakambulancia

6726 Szeged, Temesvári krt. 35. (térkép)

Előjegyzés minden ambulanciára a 62/342-045-ös központi
számon kérhető Tóth Anitánál!

Ambulanciavezető:

Dr. Szabó Krisztina klinikai szakorvos
rendelési idő: H: 10:00-16:00

Pszichológus:

Tóth Anett pszichológus
rendelési idő: H: 10:00-18:00

 

ADHD szakambulancia

Az ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) elnevezés a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar angol nevének rövidítéséből származik. Az idegrendszer működési zavara áll a hátterében.

 

 

Miből lehet felismerni, hogy gyermeke ebben a zavarban szenved?       

  • Életkorához képest a gyermek sokkal kevésbé képes a koncentrált figyelemre.
  • A fő tünetek, a figyelmetlenség, a túlzott mozgékonyság és az impulzivitás  (váratlan indulatos megnyilvánulások) a gyermek életének állandó részei, azaz több életterületen megjelennek, pl. otthon, iskolában, nyaralási időszakban, közösségi életben és  jelentős hátrányt okoznak a gyermek és a család mindennapjaiban, pl. nem lehet a gyermekkel együtt bevásárolni, nem hívják meg vendégségbe, a gyermekközösség (óvoda, iskola) súlyos magatartási, tanulási panaszokat jelez a szülőnek.
  • A gyermek állandóan, sok kritikát kap a környezetétől, butának, lustának, rossznak tartják, mely a gyermeket a közösségben peremhelyzetűvé teszi és ez egyre súlyosabb érzelmi és magatartási  zavarokhoz vezethet.                       

Rendszerint a kisgyermekkortól kezdve észlelhető (óvoda, kisiskolás kor), néha azonban izolált figyelemzavar esetén, csak a serdülőkor elején tűnik fel, hogy mi lehet a tanulási, beilleszkedési nehézségek hátterében.

  

Kezeletlen esetben okozhat magatartászavart (a közösségi normák súlyos megszegése, agresszivitás), szorongást, depressziót, nagyobb baleseti kockázatot, a szerfüggőség kialakulásának nagyobb valószínűségét.

Ambulanciánkon az ADHD komplex kivizsgálásában és kezelésében szeretnénk segítséget nyújtani az érintett családoknak.